איך לחסוך כסף ולצמצם בהוצאות

המחירים בסופר בעליה וכך גם במסעדות, מחירי החשמל ועוד ועוד דברים. האם יש אפשרות לנהל משק בית ללא חובות? כן! מרוויחים יותר ומוצאים פחות. זה קל על הנייר אבל יותר קשה במציאות היומיומית שבה אנו חיים. הכל מתחיל בצעד אחד קטן- סדר בתקציב המשפחתי.

לפניכם טיפים לחיסכון וניהול כלכלי נכון:

שינוי לוקח זמן

לצערנו אין פתרונות קסם. שינוי כלכלי מתרחש לאט לאט, צריך למדוד אותו לאורך זמן ולכן אל תצפו לשינוי דרמטי אלא הדרגתי. שינוי באורח החיים ובהרגלי הצריכה שלנו דורש זמן הסתגלות. השינוי הזה הוא לא פשוט ואפילו קצת מפחיד בהתחלה אבל מאוד מתגמל. העזרו בסבלנות, השקיעו והיו מחוייבים כדי לראות תוצאות בחשבון הבנק.

שיקוף הוצאות והכנסות

המפתח הראשון לניהול נכון של הכספים הוא להזין את כל ההכנסות וההוצאות בצורה מסודרת (של החודש-חודשיים), בטבלת אקסל או באפליקציה ייעודית כמו רייזאפ או YNAB ואל תפספסו אף הוצאה, גם הקטנה ביותר. רשמו הוצאות שבוצעו בכרטיס האשראי ואת התשלומים שביצעתם במזומן. יכול להיות שבחודש הראשון שתתחילו לא תזכרו הכל ויהיו דברים חסרים. אבל בחודש הבא כבר תוכלו לרשום את ההוצאות ברגע ביצוע הקנייה ולעקוב בצורה טובה יותר.
החלק של ההכנסות יותר פשוט בדרך כלל, רשמו את המשכורות וגם הכנסות נוספות במידה ויש כמו הכנסות מעבודה צדדית, קצבאות וכדומה.

אז מה עושים בפועל? הכניסו לטבלה את כל ההוצאות שלכם, הוצאות קבועות והוצאות משתנות, עדיף לפי קריטריונים כמו יציאות, סופר, בריאות, משכנתא, מים, חשמל וכדומה, כדי שתוכלו לראות בדיוק כמה כסף אתם מוציאים על כל אחת מהקטגוריות בנפרד. אין צורך לזכור הכל, עברו על דפי האשראי שלכם ועל העו"ש בחשבון הבנק והוציאו הכל משם. כבר באמצע הדרך תוכלו לראות באיזו קטגוריה מצטברות רוב ההוצאות שלכם.

סיימתם להכין את הטבלה? מעולה! עכשיו אתם יודעים בדיוק לאן הכסף שלכם הולך ומה אתם עושים עם כל שקל. עברו על הטבלה וראו אם יש קטגוריה בה אתם יכולים לצמצם את ההוצאות - זה יכול להיות ביגוד, אוכל מבחוץ או אפילו מנוי קבוע שאתם בכלל לא משתמשים בו. התחילו בשינוי הדברים הללו. אתם לא צריכים להפסיק להנות או למנוע מעצמכם או מהילדים חוגים והצגות, תכננו מראש את ההוצאות ונסו לשנות את סדרי ההעדפות שלכם ביומיום. הגדירו יעדים פשוטים יחסית כמו לצמצם את היציאות למסעדות ב-200 ₪, להוריד את עלות העמלות בבנק וכדומה. כל צעד קטן הוא משמעותי.

באינטרנט תוכלו למצוא הרבה טבלאות מוכנות לתכנון הוצאות המשפחה. אפשר לקחת אחת מוכנה, ליצור אחת שלכם או להשתמש באפליקציות ייעודיות.

צמצום בהוצאות קבועות

אז מה זה בעצם הוצאות קבועות? כל הדברים היומיומיים שאתם משלמים עליהם וחלקם לכאורה קטנים כמו חבילת סלולר, אינטרנט, עמלת כרטיס אשראי, חברת גז, עמלות לבנק ועוד.
המלצה שלנו- קחו את דפי החשבון שאתם מקבלים ועברו עליהם, בדקו את גובה העמלות שגובים מכם והתחילו להתמקח. בדקו הצעת מחיר מחברה מתחרה ולאחר מכן התמקחו על המחיר.

בתחום הטלוויזיה והסולולר יש בשנים האחרונות הרבה תחרות, אם אתם רגילים לשלם כמה מאות שקלים על השירות כנראה שזה מחיר מוגזם. אם אתם לא רוצים לעבור חברה וכבר רגילים, הרימו טלפון ולאחר כמה דקות של מיקוח ייתכן ותצליחו להוריד את המחיר. שימו לכם תזכורת פעם בשנה לעשות את השיחה הזו עם נציג השירות.

תחום נוסף שקצת מלחיץ את כולנו אבל שווה לנו לבדוק טוב הוא ביטוחים, פנסיה וקופות גמל. בדקו מה דמי הניהול שאתם משלמים ונסו להוריד אותם. לרוב תצליחו להוריד אותם ואם לא, תמיד אפשר לעבור ולהעביר את הכספים והחסכונות למקום יותר משתלם. אנחנו לא מחוייבים לאף חברה, בטח אם הם גובים עמלות גבוהות מהמתחרים. כפל ביטוחים גם יצור לכם הוצאות מיותרות, פנו לסוכן הביטוח שלכם או היכנסו להר הביטוח וקבלו דוח מפורט עם כל הביטוחים הפעילים שאתם משלמים עליהם.

צמצום הזמנת אוכל

איזה כיף זה להזמין אוכל בוולט או לצאת למסעדה כל ערב. אבל לפעמים זה קצת פחות נחמד לחשבון הבנק שלנו. לפני כשנה יצא אתגר ששבר את הרשת בו גולשים שלחו לוולט בקשה לדעת כמה כסף הם הוציאו באפליקציה מהרגע שהפעילו אותה לראשונה. הזוכה עם הסכום הכי גדול הוציאה 318 אלף שקל בוולט על הזמנת אוכל בשלוש שנים האחרונות- סכום משוגע!
אפשר לנסות לחסוך בהוצאות אוכל אבל עדיין להמשיך לאכול בחוץ מידי פעם. אם אתם מזמינים ממקום שקרוב לבית העדיפו אופציה לאיסוף עצמי וכך תחסכו את עלות המשלוח. קחו בחשבון שקניית מצרכים בסופר זולה משמעותית מלאכול בחוץ ולרוב גם בריאה יותר.
קביעת תקציב להזמנת אוכל מבחוץ (או יציאה למסעדה) תעזור לכם לחסוך בהוצאות היומיומיות.

בנקים וכרטיסי אשראי

בנקים גובים עמלות על כל מיני פעולות בחשבון. אבל, גם על העמלות הללו ניתן ורצוי להתמקח. בדקו לאיזה מועדון אתם שייכים או יכולים להצטרף. לגבי כרטיסי אשראי- גם הם גובים עמלה חודשית שניתן להתמקח עליה. לא הסכימו להוריד לכם את העמלה? עברו לכרטיס אשראי אחר ואל תשכחו לבטל את הכרטיס הישן. אין באמת צורך בהרבה כרטיסי אשראי בארנק. שני כרטיסים של מועדונים שווים כמו חבר, בהצדעה, הייטקזון, טוב וכדומה יסגרו לכם את הפינה. נקודה נוספת ולא פחות חשובה בכרטיסי האשראי היא להימנע מתשלומים. זה רק מבלבל ומקשה על המעקב אחרי ההוצאות. ברור שלפעמים אין ברירה וזה נחוץ כדי להתמודד עם הוצאות גדולות, אך נסו להימנע מזה כמה שאפשר ולא להשתמש בזה ככלי יום יומי.

השוואת מחירים, מבצעים וקופונים

בעבר היינו הולכים עם קופונים מנייר לסופרמרקט או לסופר-פארם. היום כבר אין צורך בניירות והכל נמצא אונליין. השתמשו בקוד קופון בכל קניה. כמעט תמיד אפשר למצוא קופון שיחסוך לכם את עלות המשלוח, יתן לכם 10% הנחה או מתנה בקניה מעל סכום מסויים. בנוסף לקופונים שווה לעקוב אחרי מבצעים חדשים בחנויות ולרכוש בזמן מבצע או סייל. בקאשיו תוכלו לחפש את החנות האהובה עליכם ולראות את הקופונים הכי חדשים שלה, או להוריד את תוסף הקופונים שיתריע לכם על קופון בכל חנות אונליין שתגלשו בה.
לפני כל קניה אונליין או אפילו בסופר השוו בין החנויות והרשתות השונות. קניה אונליין יכולה להוזיל את הקניות משמעותית אך גם כאן שווה לבדוק לפני הרכישה איפה הכי זול.

הגדלת הכנסות

אז איך להרוויח כסף ולהגדיל את ההכנסות? תלוי מה המצב התעסוקתי שלכם וכמה זמן פנוי יש לכם. לרוב קשה לנו לדבר על הנושאים הללו אבל לצעד הזה יש את המשמעות הכי גדולה בהגדלת ההכנסות שלנו.
שעות נוספות בעבודה, בקשת העלאה בשכר מהמעסיק, שינוי קריירה או מציאת אפיק הכנסה נוסף כמו שיעורים פרטיים, מכירת חפצים או בגדים שאין לכם בהם שימוש ומכירות אונליין הם רק חלק קטן מהאופציות. אל תחששו לקחת צעד ולעשות שינוי, ניתן גם לפנות לייעוץ תעסוקתי שייתן לכם כיוון.

חסכו כל שקל

סידרתם את ההוצאות ומתחיל להצטבר לכם כסף לחיסכון? התחילו לחסוך כבר מהשקל הראשון. אל תחכו שיהיה לכם הרבה כסף להכניס לקופת החיסכון. כל שקל שיושב במקום אחר מאשר בעו"ש שלכם צובר ריבית. בדקו היכן הכי משתלם לפתוח חיסכון ואל תהססו כי גם כסף שיושב בחיסכון עם ריבית קטנה עדיף על כלום.